Shiitake auginimo technologija

Šitaki auginimo technologija

Šitaki (shiitake) tėvynė yra Japonija, ten šie grybai auginami ant Shii medžio. Tai tam tikra ąžuolo rūšis. Taigi, geriausia šitaki auginimui naudoti ąžuolinius rąstus.

Geriausias laikas medienos kirtimui yra žiema. Kuomet lapai nukrenta nuo medžio, medžio syvų srovė keičia kryptį, cirkuliuoja tik medžio viduje. Tai reiškia, jog medis tuomet turi daugiausia mineralų ir, todėl , geriausiai tinka grybų auginimui. Nukirtus, reikėtų medieną nugabenti į vietą, kur bus įskiepijama grybiena, ir, sukrovus rąstus vieną ant kito, palaikyti dar 6-8 savaites (apie 2 mėnesius). Tik praėjus šiam terminui, į medieną jau bus galima įskiepyti grybieną. Anksčiau negu pieš 4 mėnesius nukirstos medienos patartina nenaudoti, nes ją gali būti pažeidę kiti grybai. Taip pat reikėtų naudoti ne storesnius nei 15 cm ir ne ilgesnius nei 120 cm rąstus. Tai gana geras rąstų ilgis, jog būtų galima juos kilnoti.

Pradetantiesiems augintojams, įskiepijant grybieną, patartina vienam rąstui naudoti vidutiniškai apie 40 grybienos kapsulių. Tai užtikrina greitą ir gerą grybienos augimą. Įgijus patirties, galima išsiversti ir su mažiau grybienos kapsulių.

Grybienos įskiepijimas.

13 mm storio grąžtu rąste išgręžiamos skylutės, į kurias rankomis įstatomos grybienos kapsulės. Svarbiausia, jog nebereikia užtepti grybienos skylutės karštu vašku, nes naudojant šią grybienos įskiepijimo technologiją (šias grybienos kapsules), tai pasidaro savaime. Po įskiepijimo rąstus reikia sukrauti horizontaliai kaip parodyta paveikslėliuose. Būtina kažką padėti po rąstais, jog jie nesiliestų su žeme ir galėtų patekti oras. Patartina juos sukrauti į krūvas neaukštesnes negu 60 cm (kelių) aukštis. Rąstus reikia laikyti paunksmėje, kur yra vidutinė, pastovi temperatūra. Jokiu būdu negalima jų užkloti plastiku ar kuo nors dar, nes tai gali numarinti grybieną. Priklausomai nuo temperatūros ir sezono grybienos augimas trunka 12-18 mėnesių (grybiena atlaiko net 34˚C temperatūrą). Taigi po 1-1,5 metų turėtų spontaniškai pasirodyti/išdygti pirmieji grybai. Tuomet jau galima pradėti grybų auginimo procesą, mirkant rąstus kas 2 mėnesius vandenyje. Iki tol, kol grybiena neišraizgo/neapima visų rąstų, tol mirkyti rąstus yra beprasmiška. Mirkymui svarbu surasti skirtingos temperatūros negu aplinkos temperatūra vandens. Tai šis temperatūros šokas ir verčia grybus augti. Mirkyti reikia 24 valandas. Tie patys rąstai duoda derlių apie 4 metus. Galima tikėtis mažiausiai 1kg šitaki nuo rąsto per metus.